Újabb esély: Hogyan gyűjtött az Algorand 200 millió dollárt azt követően, hogy a pénze padlót fogott

Robert Stevens

Decrypt 2019. szeptember 14.

 

 

[MÓDOSÍTÁS: A cikk javítása során pontosítottuk, hogy nem kettő, hanem csak egy aukció volt, melyet az Algorand Foundation folytatott le.]

 

Az ünnepelt Algorand project, melyet Silvio Micali, a MIT professzora és az Alan Turing díj nyertese kezdeményezett, 66 millió dollár finanszírozás begyűjtését követően június végén hivatalosan elindította a mainnet hálózatát. A project olyan tisztán Proof-of-Stake (kockázati bizonyíték) alapú blokkláncot ígért, amely gyors, biztonságos és valóban decentralizált.  A befektetők bekapták a csalit, és 24 milliárd dollárra becsülték {az Algorand} piaci kapitalizációját.

Az Algorandot úgy harangozták be, hogy veszélyt jelent majd az Ethereum dominanciájára, és ronggyá veri azzal, hogy egy valóban működő  Proof-of-Stake hálózatot használ, amelynek másodpercenként tranzakciószáma és alacsony késleltetése megfelel az olyan nagy globális pénzügyi hálózatoknak, mint a Mastercard és a Visa, melyek a gyors pénzügyi hálózatok mintapéldái.

De az Algorand pénze, az Algo mindjárt azt követően padlót fogott, hogy megjelent az értéktőzsdéken. Az Algo 3,28 dolláron indult, és júliusban a legrosszabbul teljesítő érme volt a Binance értéktőzsdén, miután 60 %-ot esett az értéke. Az Algo augusztusi teljesítménye még rosszabb volt, és az Algo most kb. 0.35 dolláron áll, ami kb. 90 %-kal kevesebb, mint az kibocsátáskori értéke.

Túl korai lenne megmondani, hogy ez az agyonreklámozott blokklánc-csoda miért omlott össze ennyire, de az elemzők szerint a pénz túl volt értékelve, és túl sok pénz lett kibocsájtva. „A nagyközönség számára szétosztott pénzmennyiség és az így begyűjtött összeg értelmezhetetlen a számunkra” – nyilatkozta Decrypt-nek még júniusban Juan Villaverde, aki a Weiss Cryptocurrency Ratings csapatát vezeti.

De az Algo Capital, egy pénzügyi befektetőcég, amely olyan vállalatokba ruház be, amelyek az Algorand Proof-of-Stake blokkláncán futnak, a múlt héten bejelentette, hogy 200 millió dollárt jegyeztek le az Algo {Capital} kockázati tőkealapjában. Az alap azokba a cégekbe fog beruházni, amelyek elősegítik az Algorand blokklánc digitális pénzének, az Algónak a bevezetését, az Algo elterjedését és az Algo likviditását.

Az Algo kockázati tőkealap, amely teljesen független szervezet mind az Algorand Kft-től, mind az Algorand Alapítványtól, minden, az Algoranddal kapcsolatos dologba be kíván fektetni: a blokklánc protokollba, az infrastruktúrába, valamint az Algorandra épülő alkalmazásokba.

De miért ütik tovább a befektetők a halott paripát, és miért pumpálnak dollárszázmilliókat az {Algorand} infrastruktúrájába az Algo Capital-on keresztül? Végül is a 200 millió dolláros alap azután lett lejegyezve, miután a befektetők vagyonából értéktelen Algók lettek.

És ezek a fickók egyáltalán nem hülyék: az Algo Capital-t olyan partnerek vezetik és olyan befektetők támogatják, akik a múltban már nagyon jó műszaki befektetésekkel bizonyítottak. Az Algo Capital-t David Garcia és Arul Murugan alapította, mindkettő veterán műszaki befektető, aki beszállt az Algorand 62 millió dolláros finanszírozási alapjába is. Az Algo Capital egyik támogatója a Brainchild, amely az Über és a Pinterest egyik első befektetője volt, és tíz további 1 milliárd dollárnál is többet érő céget látott el kezdőtőkével. Egy másik befektető, az NGC Ventures a blokklánc technológia egyik legnagyobb intézményi befektetője, és NEO-nak, Kína legnagyobb Ethereum-alapú blokkláncának a vállalkozása.

A befektetőknek még arra is lehetőségük lett volna, hogy a {kockázati tőke}alap augusztusi lezárását megelőzően kiszálljanak az alapból – hónapokkal azután, hogy az Algo ára {úgy} zuhant, mint a kő. Arul Murugan, az Algo Capital társalapítója azt mondta a Decrypt-nek, hogy egyetlen egy befektető sem szállt ki, sőt, „az Algorand mainnet sikeres elindítása után még több befektető lépett be” az Algo Capital-ba.

David Garcia, az Algo Capital másik társalapítója azt mondta a Decrypt-nek,  hogy hosszú távra tervez. "Most nem akarok a piaci árról beszélni" – mondta nem meglepő módon. Garcia, sokakhoz hasonlóan hisz a technikában, és elmondta a Decrypt-nek, hogy az Algo Capital az olyan társaságokba történő befektetésekre összpontosít, amelyek révén többen fogják használni az Algót.

Garcia reméli, hogy ennek révén emelkedni fog az Algo ára, és ezáltal a befektetők is jó pénzt kereshetnek majd. „A hálózati tranzakciók számának vagy a tranzakciók mennyiségének a növekedése minden bizonnyal tükröződni fog a pénzpiacon” - mondta Garcia a Decrypt-nek.

Garcia azt szeretné, ha az Algorand a következő évtizedben bizonyítani tudná a {belső} értékét: az üzleti beruházások ösztönözni fogják az Algo elfogadását, és új felhasználókat szereznek, akik számára új infrastruktúrát kell kialakítani, amely még több felhasználót vonz. A helyzet az, hogy ha az Algo Capital befektetései sikeresek lesznek, akkor a befektetők kiépíthetik a Proof-of-Stake blokkláncok következő generációjának infrastruktúráját.

Az Algo kockázati tőkealap kezdeti portfóliója azokba a cégekbe fog pénzt pumpálni, amelyeknek “világos a jövedelmezőséghez vezető útjuk”. Ilyenek a Securitize, amely az egyik legnagyobb értékpapír kibocsátó alap, és az IDEX decentralizált értéktőzsde.

“A portfólióban lévő cégek szorosan együttműködnek az Algoranddal, hogy ki tudják használni az Algorand platform sebességét, biztonságát és szolgáltatásait” írta az Algo Capital egy múlt héti sajtóközleményében.

A felszínen ezek a lépések meglehetősen furcsának tűnnek: Murugan, az Algo Capital egyik alapítója, korábban már a 11-11 Ventures kockázatitőke-vállalkozásain keresztül is befektetett a Securitize-be, vagyis új pénzzel segíti a régi alapokat. És az IDEX-en, amely még csak nem is forgalmazza az Algót, az elmúlt 24 órában csupán 474373 dollár kereskedés volt. Ezzel szemben a Binance-on, amely az Algót is forgalmazza, közel egymilliárd dollár volt a forgalom, és ennek csupán 1 %-át tette ki az Algorand forgalma.

Garcia azonban elmondta, hogy az IDEX már több mint egy éve tanulmányozza az Algorandot, és októberben úgy fogja átszervezni a tőzsdéjét, hogy Algorand alapú intelligens szerződésekre épüljön. „Ennek a bevezetése megélénkíti majd az Algo piacát, és az [Algo] ára emelkedni fog” - mondta Garcia.

Vagyis ha az Algo Capital befektetései jól célzottak, akkor fokozhatják az Algorand iránti igényt és naggyá tehetik az Algorandot.

De ha az egész megy a lecsóba, a befektetők akkor sem szenvednek majd túl nagy kárt. Az Algorand Foundation által lebonyolított Algo aukció során azt az ígéretet tették a befektetőknek, hogy egy év múlva visszatérítik az eredeti befektetési érték 90 %-át.

Az Algo Capital kockázati tőkealapja nem garantálja a 90%-os visszatérítést, de mivel az összes tőkét Algóban jegyezték le, az Algo Capital „az Algo piaci értékének megfelelően fog eljárni a tőke-lehívások időpontjában, és ez az érték tükrözni fogja az Algo piaci értékét a következő 2–5 év során.” Ha az Algo sohasem tér vissza a mélyrepüléséből, a befektetők akkor sem lesznek sokkal szegényebbek.

 

Forrás: https://finance.yahoo.com/news/second-chance-saloon-algorand-raised-101635928.html

 

Kérdése van? Írjon!